08 февруари, 2007

Искат забрана на противозачатъчните

Правозащитната организация Пъблик Цитизен се обърна към Федералното управление за храни и лекарства на САЩ с апел да се забранят противозачатъчните средства, съдържащи дезогестрел, който е синтетичен аналог на женския хормон прегостерон.
Правозащитниците смятат, че достойнствата на тези лекарства са прекалено незначителни, а страничните ефекти представляват сериозна заплаха за здравето на жените. Противозачатъчните средства, включващи дезогестрел, принадлежат към оралните контрацептиви от трето поколение. Тяхното основно преимущество е, че не довеждат да нежелано окосмяване на тялото.
В същото време рискът от образуването на тромби при приемането на такива препарати е два пъти по-голям в сравнение с аналогични лекарства. По данни на Пъблик Цитизен тяхното използване води до развитието на тромбоемболии, заплашващи със сериозни усложнение и даже смърт, на всеки три от 10 хиляди жени.
През миналата година в САЩ са били продадени 7,5 милиона опаковки противозачатъчни средства с дезогестрел. Тяхната забрана може да спаси от странични ефекти стотици жени, се казва в изявлението на правозащитниците. Тъй като свойствата на дезогестрела са известни още от средата на 90-те години на миналия век, отговорността за неговото използване, изцяло лежи на Федералното управление за храни и лекарства, се подчертава в изявлението на Пъблик Цитизен.

Няма коментари: