27 февруари, 2007

Пожар закри карнавала в Рио

Тазгодишният карнавалът в Рио де Жанейро едва не завърши с голям пожар, тъй като по време на парадното шествие на школите по самба - победителки на карнавала, се запали платформата на трупата "Унидос да Тижука". Част от декорацията от папие-маше бързо бе обхваната от пламъци, а стълбът черен дим се изви високо над Самбодрома. За щастие пожарникарите успяха да предотвратят евентуална трагедия.
Състезанието между 14-те най-добри школи по самба през годината е връх на карнавала всяка година. Те съставляват така наречена "висша лига". Специално създадено жури класира отборите по различни критерии- за изпълнение, хореография, артистичност. Допълнително могат да бъдат дадени и точки за нововъведения, което кара училищата да измислят всевъзможни начини за представяне. За подготовка всяка школа харчи около 1 милион долара за закупуването на хартии, плат, багрила.
И тази година школата "Бейжа Флор" спечели първото място, което е четвъртото подред отличие на танцьoрите. "Бейжа Флор", което от португалски означава "колибри", получи 399,3 точки от 400 възможни.
Школата е вложила най-много пари за успешното си представяне - 3,5 млн. долара. Избраната тема бе Африка - континентът, без който бразилският карнавал в съвременния му вид просто нямаше да съществува. Защото в основата му е самбата, съвместяваща европейските музикални традиции и бесния ритъм на мелодиите на негрите-роби, докарвани от Африка в Бразилия.

Няма коментари: