21 февруари, 2007

По бюрата на жените има повече бактерии

По бюрата, телефоните, компютрите и личните вещи на жените има три до четири пъти повече бактерии, макар че обикновено са по-подредени и изглеждат по-чисти от мъжките, установи ново американско изследване, цитирано от MCNBC.
Причината вероятно е, че жените контактуват повече с деца. Те също често държат храна в бюрата си. Друг източник на бактерии е гримът. Кремовете за ръце пък са отличен агент за прехвърляне на микроорганизми.
Въпреки че общите резултати за жените са по-лоши отколкото за мъжете, най-големият развъдник на микроби в офисите се оказва мъжкият портфейл. Мъжете често държат портфейла си в задния джоб. Там е приятно топло - истински инкубатор.
Проф. Чарлз Герба от университета на Аризона е изследвал над 100 офиса в Ню Йорк, Лос Анджелис, Сан Франциско, Орегон и Вашингтон. Той признава, че очаквал мъжете да развъждат повече микроорганизми. Резултатите обаче са съвсем различни.
Средно по бюрата има 400 пъти повече бактерии отколкото на тоалетната седалка, е друг стряскащ извод от изследването. Затова дезинфектирането им от време на време, както и на оборудването върху тях, никак не би било излишно.

Няма коментари: