13 февруари, 2007

Роман Абрамович вече не е най-богатият руснак

Рейтингът на руските милиардери за 2007 г., подготвен от списание "Финанс", претърпя радикални промени в сравнение с класациите от предходните три години, пише "Российская газета".
На първо място списъкът има нов лидер - Олег Дерипаска. През 2004, 2005 и 2006 г. рейтингът неизменно бе оглавяван от Роман Абрамович. Експерти смятат, че решаващ фактор е станала стратегията за развитие на холдинга "Базов елемент" на Олег Дерипаска.
Сериозни размествания могат да бъдат наблюдавани в първата десетка на милиардерите. Благодарение на същественото увеличаване на котировките на "Норилски никел" и "Полюс Золото" на 3 и 4 място са вече бившите партньори от "Интеррос" Михаил Прохоров и Владимир Потанин. Преди година те разделяха 8 и 9 място. Не може да се отмине и единствената жена милиардер Елена Батурина /номер 17 с 6 милиарда долара/. За една година тя се е издигнала с 12 позиции, благодарение на растежа на руския фондов пазар.
Ще отбележим, че количеството на доларовите милиардери за една година е нараснал с 50 на 61 души. Този растеж е осигурен до голяма степен от предприемачите, работещи в потребителския сектор /търговия на дребно и финанси/. Доларовите милиардери контролират около три четвърти от общия капитал на бизнесмените, които влизат в рейтинга на руските милиардерите. Общо в класацията на списанието са влезли 500 бизнесмени, чийто капитал надхвърля 2,4 милиарда рубли. Общият капитал на всички участници възлиза на 425,1 милиарда долара, което надхвърля с 1,5 пъти аналогичните показатели от миналата година, когато в рейтинга бяха включени 720 души. Лъвският пай от общия капитал /339,6 милиарда долара, или 80%/ се пада на първите сто в класацията.
Рейтингът съдържа и редица други любопитни факти. Можем да отбележим, че през тази година от първата десятка е отпаднал собственикът на АФК "Система" Владимир Евтушенков, представящ един от най-бурно развиващите се сегменти на несуровинния сектор на руската икономика. Той е сменен от собственика на компанията "Нафта-Москва" Сюлейман Керимов, заради увеличението на цената на акциите на "Газпром" и Сбербанк, които включва неговия инвестиционен портфейл.
Отделно можем да се спрем на акционерите на "Алфа груп". Холдингът разкри структурата на своя капитал, благодарение на което има повече информация за оценката на капиталите на Михаил Фридман, Герман Хан, Алексей Кузимчев и партньори. Без съмнение особено важна тенденция е увеличаването на доларовите милиардери, започнали бизнес от нулата, от 3 на 10 души. Сред тях са попаднали собственикът на банка "Руски стандарт" Рустам Тарико, съсобствениците на групата "Промсвязкапитал" Алексей и Дмитри Ананиеви и др. Тези бизнесмени все още не могат да претендират за мястото в първата десетка, но взривяващият се характер на растежа на капитализацията на техните активи позволява да предвидим, че в рейтинга за 2008 г. ще отбележат съществен напредък.
При съставянето на рейтинга са използвани данните на компаниите, Централната банка, Федералната служба за финансови пазари, анализи на водещи инвестиционни компании и банки, анонимни експертни оценки на милиардери и наблюдатели. Приоритетни за анализа са оценки, обявени публично. В случай, че конкретният дял на даден бизнесмен не е официално известен, списанието "Финанс" е оценявало този дял по косвени признаци, поясняват авторите на използваната методология.

Рейтинг на първите десет най-богати руснаци:
1.Олег Дерипаска - 21 200 милиарда долара
2.Роман Абрамович - 21 000
3.Михаил Прохоров - 14 200
4.Владимир Потанин - 14 200
5.Влидимир Лисин - 13 900
6.Михаил Фридман - 13 850
7.Вагит Алекперов - 12 300
8.Сюлейман Керимов - 12 100
9.Алексей Мордашов - 11 250
10.Виктор Векселберг - 11 200

Няма коментари: