Достоевски на масата до бутилка вино "Токай", Дан Браун до вкусно ястие от артишок, Пийтър Камерън до купичка с тирамису. За всеки автор си има ястие, с което да се съпроводи четенето му. Това е новата тенденция, която завладя цяла Италия.
Ресторантите вече са настанени сред рафтовете на книжарниците и главните им готвачи шетат сред томовете книги.
Така е и в книжарницата на издателската къща "Фелтринели" в Местре (1200 кв.м), където има маси със 70 места. На тях може да се яде първо, второ и трето, разгръщайки книгите наоколо.
85 хиляди тома, но така също и стотици компакт-дискове и ДВД са на разположение на изгладнелите за ядене и култура.
"Това е стимул - естетически, културен и за стомаха", коментира пред вестник "Кориере дела сера" Индже Фелтринели, собственичката на известната издателска къща.
Много от ресторантите-книжарници правят отстъпки за купувачите на литература, ако освен това се и хранят в тях.
Средната цена за първо, второ и напитка е 15-20 евро.
Няма коментари:
Публикуване на коментар