21 март, 2007

Смехът ни превръща в алтруисти


Смехът може не само да подобри настроението ви, но и да ви направи по-отзивчиви и по-големи алтруисти спрямо чуждите хора, сочат резултатите от ново изследване, цитирани в "Лайв сайънс". Предишни изследвания показаха, че смехът действа като социален свързващ елемент и допринася за сплотяването.
В рамките на новото изследване било тествано дали това чувство за близост може да допринесе за алтруистично поведение. Участниците гледали смешни или сериозни видео програми и след това се включили в игра с непознати хора, за да се установи как смехът влияе върху баланса между груповите и собствените интереси по време на играта. Всеки получил малка сума пари - около 5 долара, и му било казано, че може да инвестира в частен или групов фонд.
Участниците можели да си върнат обратно сумите, които са вложили в частен фонд, докато парите, постъпили в групов фонд, можело да бъдат удвоени или поделени между членовете на групата, независимо каква е била инвестираната от тях сума.
Изследователите установили, че смехът прави непознатите хора по-склонни да инвестират в групов фонд и това увеличава чувството им за алтруизъм. Резултатите от изследването могат да повлияят върху методите, използвани от благотворителни организации за увеличаване на получаваните от тях дарения, смята главният автор на изследването Марк ван Вугт от университета на Кент.
Изследването освен това подсказва, че смехът увеличава нивата на ендорфин, за който е известно, че е свързан с подобряване на настроението.

Няма коментари: