27 март, 2007

Щастливият брак пази от стрес на работното място

Хора, които имат щастлив брак или стабилна връзка, по-леко се справят със стреса на работното място от неженените, вдовците или разведените, сочи анкета на британска психоложка, цитирано от в. "Индипендънт" и в. "Дейли мейл".
Д-р Роксан Гервайс от Лабораторията за изследване на здравето и безопасността в Бъкстън, графство Дарбишир (Великобритания) изследвала стреса на работното място, усещан от повече от 400 медицински сестри от болници в Източен Йоркшир.
Тя установила, че онези, които имат сполучлив брак или стабилен партньор, по-леко понасят несгодите в работата си, отколкото хора, които живеят сами. Самотните нямат партньор и "отдушник", с когото да споделят служебните си напрежения и тревоги.
Изследователката е докладвала резултатите от изследването си на годишната конференция на Британското дружество по психология в град Йорк. Най-високи нива на тревожност, депресия и умора сред живеещите в самота имали разведените.
Анкетата на д-р Гервайс открила изненадващо, че медицинските сестри, които имат деца, не са по-напрегнати и стресирани от онези, които нямат.

Няма коментари: