27 март, 2007

В Япония е открита картина на Рембранд

Картината на Рембранд "Мъж със златен шлем", която се смяташе за изчезнала, е открита в колекцията на президента на частна компания в японския гр. Осака, пожелал името му да се пази в тайна, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на един от най-известните реставратори и специалисти по история на изкуствата в Япония Мицухико Курое.
Изкуствоведът е изследвал платното над два месеца по поръчка на собственика на картината. Творбата с размери 75,8 на 56,1 см е била открита случайно, когато е била подреждана колекцията на починалия баща на президента на фирмата. Много сходна картина се намира в Държавния музей в Берлин.
Дълго време се смяташе, че това е оригиналната творба. През 1986 г. обаче експертиза показа, че платното "Мъж със златен шлем" е нарисувано от ученик на великия холандец, който е копирал работата на учителя си. Самият оригинал се смяташе за безследно изчезнал.
Изследването на откритата в Осака картина е показало, че тя е нарисувана преди 350 години в Холандия и материалът й съответства на използвания от Рембранд и неговите ученици. Самото платно е закрепено на дървената рамка със скоби по начин, характерен за великия творец.
На стила на Рембранд съответства и нанасянето на грунда. Рентгенов анализ е показал, че в процеса на работа художникът е променил много формата на шлема, а това, според 72-годишния японски реставратор, е особено важно.
Курое смята, че това е доказателство за автентичността на картината. Курое е посъветвал собственика на творбата да я изпрати в Холандия за окончателна експертиза. Той обаче е предпочел да прекрати по-нататъшната идентификация и няма намерение да разкрива по какъв начин платното е попаднало в колекцията на неговия баща.

Няма коментари: