27 март, 2007

Франция разкри данни за НЛО

Франция стана първата държава в света, която публикува в интернет архивна информация за неидентифицирани летящи обекти. Между поместените материали има полицейски рапорти, снимки, свидетелства на очевидци и карти, с чиято помощ учените се опитват да обяснят логически появата на загадъчни обекти в небето. Документите са около 10 000.
Информацията предизвика толкова силен интерес, че възникнаха проблеми с достъпа до сайта. Специалисти от френската Национална космическа агенция твърдят, че са дали пълно обяснение едва на 9% от регистрираните случаи на наблюдение на НЛО, за които е било съобщено през последния половин век. Почти една четвърт от случаите не се поддават на обяснение въпреки достатъчния обем данни и надеждността на свидетелите.
От Националната космическа агенция казват, че са се решили да публикуват материалите за НЛО по няколко причини. Най-напред за да се привлече вниманието на научната общност към неразгаданите случаи и за да бъде развенчан ореола на секретност, който кара много хора да мислят, че нещо се крие от тях.
По думите на ръководителя на специализирания отдел за НЛО в агенцията Жак Патен на публикуване подлежи всяка информация освен имената на очевидците и данните за психичното им здраве. Той обаче смята, че съобщенията за НЛО трябва да бъдат разграничавани.
"Очевидно е, че история, разказани от жена, която видяла НЛО във вид на летящо руло тоалетна хартия, не заслужават да бъдат изследвани", казва той. При това той е уверен, че към много други случаи, когато НЛО е било наблюдавано от хиляди хора в цяла Франция или когато са били засечени от радари, трябва да се отнесем достатъчно сериозно.
В Националната космическа агенция ежегодно се получават между 50 и 100 съобщения за НЛО. В 10% от случаите за местопроизшествието заминават експерти.

Няма коментари: