27 март, 2007

Тленните останки на Че Гевара не са на Куба, твърди бивш агент на ЦРУ

Тленните останки на легендарния революционер Ернесто Че Гевара, загинал през 1967 г. в Боливия, до ден днешен почиват в тази страна, а не в мавзолея в кубинския град Санта Клара, твърди вестник "Маями Хералд".
Изданието се позовава на 71-годишния ветеран от ЦРУ Густаво Вилолдо. Той признава, че през 1967 г. е участвал в съвместна операция на боливийските служби и ЦРУ за разгрома на партизанската група, която е оглавявал Че, след като е напуснал Куба, "за да продължава революцията в Латинска Америка".
Че Гевара загина при неизяснени обстоятелства. Съгласно версията на властите и ръководството на ЦРУ той е бил убит в сражение. Но много източници твърдят, че раненият Че след мъчения e бил разстрелян от преследвачите си.
Бившият агент не съобщава нищо за обстоятелствата около гибелта на великия революционер, обяснявайки, че "не е присъствал при смъртта му". Но Вилолдо разкрива, че е бил един от петте служители на ЦРУ, на които е било поръчано тайно да погребат тялото на Че и още двама партизани от групата му в околностите на боливийския град Валегранде.
"Именно на мен ми се падна да взема тялото на Че от моргата в болницата и да го доставя на мястото за погребение. Ние бързо изкопахме ямата и поставихме в нея загиналите партизани, но преди да поставим тялото на Че, аз отрязах кичур от косата му. След това щателно се ориентирах по картата и нанесох на нея гроба. Така 30 години след тези събития, когато през 1997 г., прочетох, че представители на кубинското правителство са пренесли останките на Че в специално построен за това мавзолей в Санта Клара, разбрах, че властите в Хавана или са сгрешили, или съзнателно са заблудили света", разказва бившият агент на ЦРУ.
Кубинците заявиха, че са открили братска могила недалеч от летището на Валегранде. Сред останките на седем души, които са били в нея, те уж са идентифицирали тялото на Че Гевара, а след това са провели повторни анализи в местна болница. Тези останки бяха пренесени на Куба и погребани в мавзолея.
"Това не може да бъде. Мъртвите не могат да се размножават. В братския гроб, където до ден днешен почива Че, освен него има останките на още двама души, но в никакъв случай на шестима. Освен това ние го погребахме на друго място, където нямаше нито летище, нито писта. Мястото на погребението, което съм нанесъл на картата, въобще не съвпада с координатите на съвременното летище на Валегранде.
Във всеки случай, кичурът коси на Че все още е у мен и настоявам за ДНК експертиза и сравнение на нейните резултати с анализите на този, който е в мавзолея в Санта Клара", заяви Вилолдо. Той подчерта, че прави разкритието "не за пари, а в името на истината".

Няма коментари: