07 март, 2007

Забраниха на палестинските ученици да четат народни приказки


Министерството на образованието на Палестинските автономни територии разпореди да бъдат иззети сборниците с палестински народни приказки от училищните библиотеки, тъй като според Ислямското съпротивително движение "Хамас" в тях се намеква за секс, съобщи Асошиейтед прес.
Пълната антология на палестинското устно народно творчество с обем 400 страници съдържа 45 приказки, разказани от палестински жени. Книгата е издадена на английски език през 1989 г. в Калифорнийския университет в Бъркли. Приказките в антологията са събрани от романиста и професор по антропология Шираф Канаан и от преподавателя по арабска литература и теория на превода Ибрахим Мухави.
Канаан е на мнение, че причина за забраната е приказката "Малката Птица". Историята, която влиза в главата под название "Сексуалното пробуждане и ухажване", е една от причините за забраната, тъй като в нея се споменават полови органи.
На арабски език антологията е отпечатана едва през 2001 г. След това Министерството на културата поръчва 3000 копия, които са разпределени между училищни библиотеки.

Няма коментари: