19 декември, 2012

Законите на физиката при минус 41 градуса

Руски експеримент забавлява света – на клип, качен в YouTube миналата седмица, млад мъж от Новосибирск провежда физичен опит за проверка на процесите на изпаряване на кипяща вода на силен студ. Първо той показва на своя iPhone температурата на въздуха – минус 41 градуса, а след това излива тенджера с кипяща вода от седмия етаж. 
Още преди да стигне до земята, течността напълно се изпарява, превръщайки се в гъст бял стълб от „мъгла“, отвяван от вятъра на една страна. Експериментът е заснет едновременно от две камери – от апартамента и от човек, който стои долу пред блока.
Британският „Дейли мейл“ все пак предупреждава читателите си да не опитват подобно опасно нещо у дома си, тъй като там може да се окаже не толкова студено, колкото в Русия. 
Клипчето е събрало хиляди кликове и десетки възторжени коментари, пише NEWSru. Видеото е оживено обсъждано във форумите. Потребител забелязал, че на 53-ата секунда прелита жива муха на балкона при минус 41 градуса. Следват различни коментари от типа: „това е руска муха“ или „това е комар с яке“. В действителност на видеото се вижда прелитаща птица.



Няма коментари: