02 декември, 2012

Американците искали да взривят Луната


Американските военни са възнамерявали да взривят Луната с атомна бомба през 50-те години, става ясно от секретен доклад на име „Учения за полети до Луната", цитиран от The Sun. САЩ са имали идеята в разгара на Студената война веднъж завинаги да покажат на Съветския съюз коя е държавата в космоса.

Според сензационния сценарий с кодово име „Проект А119" атомна бомба е щяла да бъде прикачена към ракета, изстреляна на Луната и взривена. Светлината от експлозията е трябвало да бъде забелязана от Земята, а така да се повиши бойният дух на американците и да се демонстрира космическо надмощие над руснаците. В крайна сметка няколко години по-късно СССР праща първия човек в космоса (Юрий Гагарин излита през 1961 г.), а през 1969 г. САЩ качват хора чак на Луната.
Така или иначе, план А119 бил оставен само в чекмеджето заради неясноти около сигурността, включително и най-големите притеснения - как евентуален такъв взрив би се отразил на процесите на Земята, регулирани от лунния цикъл, като приливите и отливите.

Няма коментари: